Ik ben twee

Jan zit in zijn ‘ik ben twee-en-ik-zeg-nee-fase’, verklaart de moeder verontschuldigend.

Had ik maar vroeger nee leren zeggen, dat had me veel ellende bespaard. Ik ben getraind in conformeren, beantwoorden, invullen, geven, dienstbaarheid en plicht. Ik ben, correctie wàs, bijzonder goed in ‘aan verwachtingen voldoen’.

Mijn psychiater vroeg me ooit;… Maar, Missim, wat wil JIJ…? Hoe voel JIJ je daarbij… Ik keek ‘m met angstige ogen aan, er groeide een bal in mijn maag, mijn keel wurgde zichzelf, ik trilde en begon keihard te huilen. Ik voél niéts en omdat ik niets voel, voel ik ook niet wat ik wil. Er is alleen maar leegte in mij en ik zoek continu naar bevestiging om die bodemloze put te vullen. Ik dènk dat ik me goed voel als ànderen zich goed voelen. Dus, mijn leven bestaat er uit anderen zich goed te laten voelen. Maar, hoeveel moeite ik ook doe, soms zijn anderen toch ongelukkig. Dan voel ik me schuldig en denk ik dat ze kwaad op me zijn. En dat alles maakt me alleen maar leger. En, àls ik dan al ooit iéts voel, dan is het angst en/of pijn, die ik verdoof met eten (of niets of teveel), alcohol of betekenisloze seks. Ik ben levend dood, alsjeblieft, leer me voélen.

En nu, laat ik soms los om mezelf vast te houden. Ik ben nog geen 24u thuis van enkele weken vakantie en er zijn een paar honderd mails, tientallen berichten met allerlei verzoeken, uitnodigingen of vragen. Maar, ik voel nu dat ik gewoon eventjes moet thuiskomen in mijn huis, in mijn lijf, in mijn hart, in mezelf en ik beantwoord (even) niéts.

Ik ben twee (enveertig – ik kan er ook niet aan doen dat ik pas op mijn veertigste geboren ben) en ik zeg nee.

Zonsondergang in Deurne en morgen komt de zon weer op.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.