Sami

De weergaloze documentairereeks Borderline op Canvas geeft een pijnlijk inzicht in de gevolgen die ontstaan als politieke- of andere ideologieën grenzen creëren tussen gemeenschappen. Volkeren, stammen, families, vrienden, ….die van de ene dag op de andere dag verdeeld worden, niet meer samen kunnen zijn en soms verworden tot bannelingen of vijanden.

Een hoop stenen geeft aan waar de landsgrens loopt. Aan deze kant wij, aan de andere kant zij. Een lijn op de kaart geeft aan wie de eigenaar is van het land dat ons volk en de grond in verschillende landen verdeelt.

Een ideologie heeft maar één doel; meer macht verwerven, zieltjes winnen en ‘ongehoorzamen’ onderwerpen om ‘de idee’ te verspreiden. Het is de wetmatigheid van het ego. Vaak ontstaat een ongebreidelde waterval aan nieuwe regels en wetten. En je bent maar een goede onderdaan als je deze regels volgt, zonder nog de noodzakelijkheid van de regels in vraag te stellen. Befehl is befehl. Wie zoet is, krijgt lekkers, wie stout is de roe.

In het voorjaar van 2020 was er een grote eenheid en samenhorigheid tussen het volk over alle landsgrenzen heen. Een groot samenhorigheidsgevoel ontstaat vaak uit een gemeenschappelijke vijand en die was er; covid-19. Een (te) grote eenheid tussen mensen creëert vaak angst bij beleidsmakers; niets is zo sterk dan een massa. Verdeling drong/dringt zich op, dus polariseer. Er ontstaan steeds meer grenzen; voormalige leden van dezelfde kudde zouden nu een tweeloop op elkaar richten door het feit dat ze nu elkaar als vijanden zien, want ieder aan gene kant van een ‘grens’, lijnrecht tegenover elkaar. De geviseerden zijn vandaag de ongevaccineerden. Er wordt geen kans nagelaten om ze te beschimpen, te veroordelen en zelfs te verbannen. Dit alles vanuit de idee ‘veiligheid en gezondheid’. Er ontstaan kanten en kampen die elks extremer naar hun pool wegdrijven.

Het goede nieuws is dat we in verwachting zijn van een hernieuwde versmelting. Wanneer ben je binnenkort ongevaccineerd en derhalve geseponeerd? Als je geen drie, vier, vijf, zes,….spuitjes hebt gehad of je je spuitjesabonnement niet hebt verlengd?

De natuur kan echt wel heel hard zijn. Soms geeft de natuur en soms neemt de natuur. Ze is als de wind. Rendieren kennen geen wetten.

Wanneer stopt dit? Enkel, wanneer wij, het volk, een vrije rendierkudde, nu eens de lijn trekken.

Wil je steeds blijven schuilen of vluchten?

Nee, wees een rendier!

Sinterklaas is nog met een witte schimmel, maar de Kerstman vervoert vrede op zijn rendierslee. Als de sneeuw in ons hoofd is verdwenen.

Citaten uit aflevering 4 van de reeks Borderline.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.