Thuis

…en nog iets…ik ga een jaartje reizen…

De wang van mijn baas trekt even, maar al snel praten we over de praktische afhandeling van mijn werk. En zo wordt 2022 hét jaar waar ik – weerom – het geëffende pad verlaat. Niets is zo vruchtbaar om alles, met inbegrip van jezelf, eens goed door elkaar te schudden. Je kan blijven wikken en wegen, maar het effectiefst is nog steeds gewoon gáán, gewoon doén!

Nog maar net thuis van een dikke week Chamonix, lig ik in mijn zetel met het boek ‘De witte spin’ en voel warmte, rust en een zacht genot door mijn lijf stromen. Ik voel me thuis.

Hoe zal ik me, permanent onderweg, thuis kunnen voelen? Elk mens heeft nood aan iets vast, hetzelfde, structuur, maar eveneens aan verandering en avontuur. Die balans creëren is een voortdurend proces en veranderlijk in tijd en context.

De klimmers in de Noordwand scheppen ook een thuis op hun ontberende bivaks. De ene draagt gevoerde sloffen, de ander smelt chocolade in de koffie, de derde zingt alle zorgen weg. Kleine rituelen die warmte en houvast bieden in een schijnbaar ondraaglijke werkelijkheid. Wie zich het comfortabelst kan voelen in het oncomfortabele zal het verst kunnen reizen.

Ik ben geen asceet noch een monnik. Dus, genot, plezier en menselijk contact zullen noodzakelijke ingedriënten zijn in dit jaartje min of meer off-grid koffer- en busleven. Een goede koffie met de zonsopgang op mijn gezicht, de haren wapperend in de berglucht, een intiem gesprek met een onbekende die stilaan vriend wordt, koele bubbels bij zwoele zonsondergangen, open en ontvankelijke blikken, duizelingwekkende strelingen en zachte zoenen. Alsook, verpletterende eenzaamheid, lekke banden, Ad Blue in de Dieseltank, peilloze leegte, verloren sleutels, kak in de broek en verlammende onzekerheid. Life as usual.

En weet je al waar je naartoe gaat? Wat is het plan?

Het plan is om net eens geen plan te hebben, heel mijn leven is al een plan.

Weg van agenda’s, doelen en schema’s. Gevoel, intuïtie, zon, maan en sterren zullen mijn kompas zijn. Ik zal leven op het ritme van mijn lijf en de natuur.

Ik ga jullie enorm missen. Maar, zoals een klant ooit zei voor een project over de oceaan; It’s only a flight away. Of, ietsje groener…only a ride away.

Nee, ik weet niet waar ik naartoe ga. Ik leef en wordt – spannend, hé.

Een gedachte over “Thuis

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.